Tenderizér na mäso - výborný pomocník do kuchyne
Konečne začalo leto a s ním aj grilovacia sezóna, na ktorú sme sa všetci tak veľmi tešili.
Ja mám rada na grile klobásky aj zeleninu, ale najradšej mám dobré mäso s marinádou aj bez. Škoda len, že pri klasickom nakladaní marináda neprenikne do celého kúska mäsa. Aj keď nakladáme mäso na dlhší čas, tá chuť marinády je iba na povrchu.
A tým sa dostávam k super pomocníkovi, ktorý mi chuť dostane aj do mäsa. Tenderizér na mäso so vstrekovačom marinády.
Tenderizér, to je vlastne taká náhrada paličky na mäso, väčšinou sme v kuchyni boli zvyknutí mäso naklepať, aby bolo mäkšie a krehkejšie. Na steaky a minútkovú kuchyňu je ale škoda do mäsa mlátiť paličkou. Vďaka tenderizéru a šikovnej sústave ihličiek sa mäso po jeho použití stane krehkejším a jemnejším.
Použitie tenderizéru na mäso
Malé ihličky sa vsunú do mäsa iba pri jeho lisovaní, po zdvihnutí sa automaticky zatiahnu. Nedôjde tak pri správnom používaní k žiadnemu poraneniu. Použitie tenderizéra je úplne bezpečné (ak ho samozrejme používate tak, ako sa má, určite s ním nenechajte pracovať deti).
Objem nádobky tenderizéra je 90 ml. To je viac ako dostatočné množstvo na niekoľko steakov. Pretože okrem vstrekovania ihličkami mäso marinádou aj potierame. Jednoducho len vložím marinádu do zásobníka, stlačím a hotovo.
Výsledok je vynikajúci. Mäso je oveľa krehkejšie a jemnejšie. Pokiaľ máte radi mäso len stredne (alebo menej) prepečené, tú zmenu pocítite naozaj dosť intenzívne. Tá chuť je skvelá, nie je len na povrchu, vďaka ihličkám sa lepšie dostane aj doprostred každého plátku mäsa. Bez naklepávania a zložitého napichovania.
Samotné použitie tenderizéra je veľmi jednoduché. A rovnako aj jeho údržba. Stačí len pootočiť časťou s nádobkou na marinádu a ľahko ju vysunúť. Potom vysuniete piest, rovnako ako pri injekčnej striekačke a nádobu vymyjete. Po vymytí naplníte nádobu marinádou, vsuniete piest, vložíte do spodnej časti s ihlami, opäť len ľahko pootočíte a je všetko pripravené.
Šikovný pomocník do kuchyne
Pokiaľ sa budete s tenderizérom zoznamovať, nikdy nenechávajte ruku pod čiernou krytkou na spodku tenderizéra, kadiaľ vychádzajú ihly von. Mohlo by dôjsť k poraneniu. Sú to naozaj ihly a sú ostré. Pomocou ihiel je možné do mäsa vstreknúť marinádu a tiež uľahčiť preniknutie marinády dovnútra mäsa z povrchu (dierky sú síce jemné, ale marináda nimi „presiakne“). Nádobka na marinádu je dostatočne veľká.
Ak milujete grilovanie alebo radi pripravujete minútkovú kuchyňu, tenderizér sa stane pre vás skvelým pomocníkom.
Ja som si ho veľmi obľúbila. Mäso je vďaka premyslenému systému 30 ihiel krásne skrehčené a nie je vôbec potrebné používať paličku na mäso, a to ani v prípade, že je plátok mäsa vyšší.
Tenderizér je možné použiť aj bez marinády, ako náhrada paličky na mäso. Ihlami mäso zjemníte, pretože narušíte jeho štruktúru a pustíte do mäsa teplý vzduch. Tým sa stane jemnejším a krehkejším aj bez naklepávania.
Článok pre vás napísala naša zákazníčka Jana