Originálny pochúťkový šalát tak, ako ho poznáme
Pochúťkový šalát je veľmi jemný, voniaci šunkovou salámou a kyslou uhorkou. Výborne sa hodí k bielemu alebo celozrnnému pečivu.
V recepte je uvedená soľ v gramoch, ale vzhľadom k tomu, že salámy sú občas, už z výroby, veľmi slané, odporúčam soľ pridávať až úplne nakoniec a po ochutnaní. Niekedy sa ani soliť nemusí.
Pochúťkový šalát (Autor: www.domaci-jidelnicek.cz)
Na kilogram pochúťkového šalátu je treba:
- 400 g dobrej šunkovej salámy – (napr. štanglička z Tesca má rovných 400 g),
- 180 g sladkokyslých uhoriek – nakrájať na veľmi jemné rezance,
- 55 g sterilizovaného hrášku - scediť v cedidle,
- 25,5 g cibule – nakrájať na veľmi jemno a spariť vriacou vodou,
- 300 g majonézy,
- 10 g cukru,
- 8 g worcesterskej omáčky,
- 20 g plnotučnej horčice,
- 5 g soli,
- 6 g octu (1 lyžička),
- 0,5 g čierneho korenia (štipka).
Postup prípravy pochúťkového šalátu
1️ Do misy nakrájame na rezance šunkovú salámu. Pridáme na, čo najmenšie rezance, nakrájené uhorky. Sterilizovaný hrášok scedíme cez sitko a šup s ním do misy.
2️ Jemne nakrájanú cibuľu pred pridaním do šalátu najskôr, napr. v sitku, sparíme vriacou vodou.
3️ Potom už len zostáva pridať zostávajúce ingrediencie, teda majonézu, cukor, worcestrovú omáčku, horčicu, ocot a čierne korenie.
4️ Po ochutnaní prípadne ešte trochu prisolíme. Dôkladne premiešame a dáme vychladiť do chladničky.
Tím Zapardrobnych.sk praje dobrú chuť.