Domáci makovec s citrónovou polevou
Vynikajúci a nevšedný múčnik, s ktorým zažiarite – poďte si s nami upiecť makovec s citrónovou polevou.
Suroviny na domáci makovec:
- 300 g kryštálového cukru
- 130 g masla
- 0,5 l mlieka
- 0,5 kg polohrubej múky
- 250 g mletého maku (stačí aj 200 g balený)
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- olej a hrubá múka na vymazanie pekáčika (plechu)
Postup prípravy domáceho makovca:
1️ Vajcia s cukrom vyšľaháme v miske.
2️ Pridáme rozpustené maslo, teplé mlieko, mak, múku, prášok do pečiva a vanilkový cukor.
3️ Všetko dobre premiesime.
4️ Do pekáčika vymazaného a vysypaného hrubou múkou vlejeme cesto. (Veľkosť pekáčika, prípadne pečiaceho plechu, zvolíme podľa toho, ako vysoký chceme mať výsledný makovec. Je treba počítať s tým, že pečením ešte narastie do výšky.)
5️ Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 35-40 min. Prepečenie skúšame drevenou špajdľou, pichnutím do cesta. Hotovo je, až sa na špajdľu cesto prestane lepiť.
Suroviny na polevu:
- 20 dkg práškového cukru
- citrónová šťava z jedného citróna
- 1 lyžica horúcej vody
- 5 kvapiek oleja
Postup:
Do hlbokého taniera preosejeme práškový cukor, pridáme citrónovú šťavu, vodu a olej. Vidličkou všetko dobre premiešame a vlejeme na ešte teplý makovec.
TIP !
Miesto citrónovej šťavy môžeme núdzovo použiť kupovanú „citrónku“, najlepšie takú, ktorá obsahuje podiel citrónovej šťavy. Olej sa do polevy pridáva naozaj len po kvapkách – olej slúži na to, aby bola poleva vláčnejšia. Poleva má byť po vymiešaní pomerne hustá a najlepšie sa roztiera silikónovou stierkou.
Tím Zapardrobnych.sk praje dobrú chuť.