Loading...
Ikona košíku Košík je prázdny 0 0.00
Loading
Košík je prázdny
Nakúpte ešte za   a budete mať dopravu zadarmo.

Domáci makovec s citrónovou polevou

28.01.2023 00:29; Upravené: 21.02.2024 01:32

Vynikajúci a nevšedný múčnik, s ktorým zažiarite – poďte si s nami upiecť makovec s citrónovou polevou.

Suroviny na domáci makovec:

  • 300 g kryštálového cukru 
  • 130 g masla
  • 0,5 l mlieka
  • 0,5 kg polohrubej múky
  • 250 g mletého maku (stačí aj 200 g balený)
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • olej a hrubá múka na vymazanie pekáčika (plechu)

Postup prípravy domáceho makovca:

1️ Vajcia s cukrom vyšľaháme v miske.

2️ Pridáme rozpustené maslo, teplé mlieko, mak, múku, prášok do pečiva a vanilkový cukor.

3️ Všetko dobre premiesime.

4️ Do pekáčika vymazaného a vysypaného hrubou múkou vlejeme cesto. (Veľkosť pekáčika, prípadne pečiaceho plechu, zvolíme podľa toho, ako vysoký chceme mať výsledný makovec. Je treba počítať s tým, že pečením ešte narastie do výšky.)

5️ Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 35-40 min. Prepečenie skúšame drevenou špajdľou, pichnutím do cesta. Hotovo je, až sa na špajdľu cesto prestane lepiť.

Suroviny na polevu:

  • 20 dkg práškového cukru
  • citrónová šťava z jedného citróna
  • 1 lyžica horúcej vody
  • 5 kvapiek oleja

Postup:

Do hlbokého taniera preosejeme práškový cukor, pridáme citrónovú šťavu, vodu a olej. Vidličkou všetko dobre premiešame a vlejeme na ešte teplý makovec.

TIP !

Miesto citrónovej šťavy môžeme núdzovo použiť kupovanú „citrónku“, najlepšie takú, ktorá obsahuje podiel citrónovej šťavy. Olej sa do polevy pridáva naozaj len po kvapkách – olej slúži na to, aby bola poleva vláčnejšia. Poleva má byť po vymiešaní pomerne hustá a najlepšie sa roztiera silikónovou stierkou.

Tím Zapardrobnych.sk praje dobrú chuť.