Loading...
Ikona košíku Košík je prázdny 0 0.00
Loading
Košík je prázdny
Nakúpte ešte za   a budete mať dopravu zadarmo.

Recept na domácu majonézu a tatársku omáčku

02.02.2023 18:59; Upravené: 21.02.2024 01:31

Domáca majonéza

Výroba domácej majonézy môže byť zložitá úloha, keďže sa môže seknúť. Pokiaľ sa však budete presne držať nášho postupu, tak ju zvládnete na jednotku.

Suroviny na domácu majonézu:

  • 2 žĺtky (asi 50 g),
  • 210 g stolového oleja,
  • soľ,
  • cukor,
  • ocot alebo citrónová šťava.

Postup prípravy domácej majonézy:

1️ Najskôr vyberieme vajcia, prípadne aj olej z chladničky, aby mali rovnakú izbovú teplotu. (Pre istotu si prichystáme o jedno vajce viac).

2️ Žĺtky oddelíme od bielkov a dáme do šľahacej nádoby. Metlou šľaháme žĺtky a postupne pridávame po kvapkách olej.

3️ Keď začne hmota viditeľne hustnúť, môžeme pridávanie oleja zrýchliť.

4️ Po spracovaní celého oleja by mala byť hmota dostatočne tuhá. Pridáme dve štipky soli (2x na špičku noža), rovnako toľko cukru, lyžičku octu, prípadne citrónovej šťavy a opäť zľahka prešľaháme.

Práve ste si vyrobili tú najlepšiu, vlastnú majonézu, ktorú môžete ďalej spracovávať. Kto chce, dochutí si ju napríklad farebným korením, bylinkami alebo horčicou. Pokiaľ se vám zdá majonéza príliš hustá, môžete si ju opatrne nariediť aj nálevom z uhoriek, smotanou, alebo bielym jogurtom.

Niekedy sa môže stať, že sa nám majonéza sekne alebo namiesto majonézy ušľaháme len akúsi žĺtkovú emulziu. Dôvodom je pravdepodobne to, že:

  • Príliš rýchlo sme pridávali olej k žĺtkom.
  • Vajcia a olej mali pri spracovaní rozdielnu teplotu.
  • Zle sme oddelili žĺtky od bielkov a časť bielka se nám dostala do majonézy.

Ako napraviť seknutú majonézu:

Do novej nádoby dáme jeden žĺtok, práve ten, čo sme si preventívne vybrali z chladničky už na začiatku. Dáme pozor na to, aby bol dobre oddelený od bielka.

Šľaháme a po kvapkách prilievame seknutú emulziu a je hotovo. :)

Domáca tatárska omáčka

Nevieme, ako je to u vás, ale u nás doma trpíme permanentným nedostatkom tatárskej omáčky. Ja viem, nič by sa nemalo preháňať, ale, keď ona je tak dobrá…a navyše, keď je domáca, tomu se nedá odolať. Tu máte recept, ako na to.

Suroviny na domácu tatarku:

  • 1 lyžica plnotučnej horčice,
  • 1 lyžička octu,
  • 200 ml oleja,
  • 1 sterilizovaná uhorka,
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia,
  • 1 žĺtok,
  • 1 menšia cibuľa,
  • ½  lyžičky soli.

Postup prípravy domácej tatárskej omáčky:

1️ Cibuľu nakrájajte najemno a vysypte do vysokej nádoby. Pridajte soľ, čierne korenie, ocot a horčicu. Nakoniec do misy prihoďte žĺtok.

2️ Tyčovým mixérom vyšľahajte do potrebnej konzistencie za postupného, pomalého pridávania oleja, viď recept na majonézu.

3️ Nakoniec dodáme na jemno nastrúhanú uhorku.

TIP!

Pokiaľ je tatarka príliš hustá, môžete pridať trochu oleja. Suroviny pred prípravou vyberte z chladničky a nechajte ohriať na izbovú teplotu. Kto má rád, môže na dochutenie pridať pár kvapiek citróna.

Tím Zapardrobnych.sk praje dobrú chuť.