Recept na mexické Chili con carne
Máte radi strukoviny a neviete, čo dobrého by ste si z nich uvarili? Máme pre vás ľahký recept na mexické fazule, ktorý bude určite chutiť nielen milovníkom štipľavých pokrmov. Jednoduchá a rýchla príprava zavŕšená pomalým varom je ideálna kombinácia pre skvelý výsledok.
Suroviny na Chili con carne
- 500 g hovädzieho mletého mäsa (ja som skúsil aj mix hovädzieho a bravčového a tiež je to veľmi dobré),
- 2 cibule,
- 1 červená paprika,
- 1 plechovka drvených rajčín,
- 2 plechovky červených fazulí,
- 1 hrnček kukurice (lepšia než sterilizovaná je mrazená),
- 120 ml červeného vína,
- 2 kocôčky horkej čokolády,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 lyžička mletej rasce,
- 1–2 chilli papričky (čerstvé alebo sušené),
- 1 lyžica sladkej papriky,
- 1 lyžička soli,
- 2 lyžice repkového oleja,
- čierne mleté korenie.
Mexické Chili con carne (Autor: Zapardrobnych.sk)
Postup prípravy Chili con carne:
1️ Cibuľu nakrájajte najemno a nechajte zosklovatieť na rozpálenom oleji.
2️ Pridajte mleté mäso a dôkladne ho z všetkých strán prudko orestujte.
3️ Poriadne okereňte a pridajte na pásiky pokrájanú papriku, nasekaný cesnak, nadrvené alebo najemno nakrájané chilli, rascu, papriku a lyžičku soli.
5️ Premiešajte, podlejte vínom, krájanými rajčinami a 500 ml vody a povarte do zmäknutia. U mletého mäsa stačí asi 30 minút, aby sa chute pekne prepojili, u predného hovädzieho (krku) potom platí, že čím dlhšie, tým lepšie.
6️ Priebežne kontrolujte či je v hrnci (alebo panvici) dostatok tekutiny.
7️ Na záver pridajte čokoládu, scedené fazule a kukuricu. Nechajte ešte pár minút prehriať a podávajte.
Tip!
Servírujte len tak s chlebom, varenou ryžou alebo, hoci aj s kukuričnými plackami a čerstvým koriandrom.
Ak to preženiete s chilli, môžete to zachrániť pridaním kyslej smotany alebo zemiakov.
Mleté mäso je síce rýchlejšie na prípravu, ale omnoho výraznejšiu chuť a lepšiu šťavu získate použitím hovädzieho krku nakrájaného na rezance. Varenie potom môžete urýchliť použitím tlakového hrnca, samotná príprava vám aj tak vezme len pár minút a dobu varenia si s ním skrátite zhruba o polovicu.
Chili con carne je najlepšie na druhý deň, keď sa po rozležaní krásne prepoja chute.
Tím Zapardrobnych.sk praje dobrú chuť.