Recept na TIRAMISU – podľa Emanuela Ridi
28.02.2023 16:02; Upravené: 21.02.2024 01:22
Tiramisu je taliansky dezert, ktorý sa skladá z mäkkého syra, bielkovej zmesi, kávy, likéru, čokolády a dezertových piškót.
I keď jeho pôvod nie je jasný, je zvyčajne označovaný ako vidiecke jedlo z regiónu Veneto v severnom Taliansku. Prvé zmienky o tiramisu pochádzajú z polovice 20. storočia. Existujú taktiež dve teórie o jeho pôvode. Prvá teória tvrdí, že tiramisu pochádza z reštaurácie Le Beccherie v Trevise, kde bolo prvýkrát podávané v roku 1969. Druhá teória však tvrdí, že dezert pochádza z druhej polovice 20. storočia, kde bol podávaný v reštaurácii Alle Beccherie v Padove.
Ingrediencie na 4 porcie tiramisu:
- 500 g Mascarpone,
- 5 lyžíc kryštálového cukru,
- 5 vajec,
- 2x malý štamperlík Amaretto,
- šálka silnej čiernej kávy,
- 2 balenia cukrárskych piškót,
- kakao na posypanie.
Postup prípravy tiramisu:
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny.
- Z bielkov vyšľaháme sneh.
- Do žĺtkov pridáme Mascarpone, dobre premiešame a nakoniec pomaly vmiešame sneh.
- Piškóty namáčame do kávy zmiešanej s Amarettom, len rýchlo, aby sa nerozmočili. Skladáme do formy – piškóty, krém, piškóty.
- Poslednú vrstvu krému posypeme kakaom.
- Necháme minimálne 2 hodiny stuhnúť v chladničke.
Tím Zapardrobnych.sk praje dobrú chuť.