Čierna buchta - recept na vynikajúci múčnik ku káve
07.03.2023 00:01; Upravené: 21.02.2024 01:16
Suroviny na čierny koláč:
- 300 g hladkej múky
- 300 g práškového cukru
- 100 g masla (roztopeného)
- 2 celé vajcia
- 2 dkg kakaa (3 lyžice)
- ¼ l mlieka (vlažného)
- 1 ½ prášku do pečiva
- ½ l marhuľového kompótu
- citrónová kôra z jedného citróna
- olej a hrubá múka na vymazanie pekáčika (plechu)
Suroviny na čierny koláč (Autor: Zaparkorun.cz)
Postup prípravy čierneho koláča:
- Všetky suroviny, okrem kompótu, zmiešame v mise dohromady.
- Na záver vmiešame scedený marhuľový kompót.
- Do pekáčika vymazaného a vysypaného hrubou múkou vlejeme cesto a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 20 - 25 minút. Prepečenie skúšame drevenou špajdľou pichnutím do cesta. Hotovo je, až sa na špajdľu cesto prestane lepiť.
- Ešte vlažný koláč polejeme citrónovou polevou.
Hotový čierny koláč (Autor: Zaparkorun.cz)
Suroviny na citrónovú polevu:
- 20 dkg práškového cukru
- citrónová šťava z jedného citróna
- 1 lyžica horúcej vody
- 5 kvapiek oleja
Postup:
Do hlbokého taniera preosejeme práškový cukor, pridáme citrónovú šťavu, vodu a olej. Vidličkou všetko dobre premiesime a vylejeme na ešte teplý koláč.
Čierny koláč (Autor: Zaparkorun.cz)
TIP!
Miesto citrónovej šťavy môžeme v prípade núdze použiť kupovanú „citrónku“, najlepšie tú, ktorá obsahuje podiel citrónovej šťavy. Olej sa do polevy pridáva naozaj len po kvapkách, olej slúži na to, aby bola poleva vláčnejšia. Poleva má byť po vymiešaní pomerne hustá a najlepšie sa roztiera silikónovou stierkou.
Tím Zapardrobnych.sk praje dobrú chuť.