Recept na jablkový závin (štrúdľa)
08.05.2023 14:10; Upravené: 21.02.2024 01:14
Ingrediencie na cesto:
- 600 g polohrubej múky
- 60 g práškového cukru
- 2 ks žĺtkov
- 50 g droždia
- 200 ml mlieka
- 250 g masla
Ďalej budete na prípravu jablkového závinu potrebovať:
- 2 kg jabĺk
- cukor
- škoricu
- maslo na potretie
Postup prípravy jablkového závinu:
- Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme droždie a pripravíme si kvások.
- Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtky, premiešame a pridáme rozpustené maslo.
- Pridáme múku a vypracujeme vláčne cesto. Vyformujeme 4 rovnaké bochníčky a necháme 30 minút odstáť.
- Medzitým si olúpeme a nastrúhame cca 2 kg jabĺk.
- Z každého bochníčka vyváľame na pomúčenej doske placku, na ktorú nasypeme a rozotrieme trošku strúhanky (prípadne kokosu), na ňu rozložíme nastrúhané jablká, tie posypeme cukrom a troškou škorice.
- Stočíme v závin, dáme na plech, potrieme rozpusteným maslom a necháme ešte 30 minút kysnúť na plechu.
- Pečieme na 160 stupňov asi 35 – 40 minút. Počas pečenia môžeme záviny ešte potrieť rozpusteným maslom.
Jablkový závin pred pečením (Autor: Zapardrobnych.sk)
Jablkový závin po upečení (Autor: Zapardrobnych.sk)
Tím Zapardrobnych.sk praje dobrú chuť.