Recept na výbornú sviečkovú omáčku
16.07.2023 14:30; Upravené: 21.02.2024 00:44
Sviečková omáčka patrí medzi slávnostnejšie jedlá, jej príprava pritom nie je tak zložitá. Recept vyzerá náročne a zaberie nejaký čas, ale táto lahodná omáčka za to stojí.
Suroviny na prípravu omáčky
- 800 g hovädzieho mäsa (stehno),
- 100 g slaniny alebo bôčika,
- 500 ml hovädzieho vývaru alebo vody,
- 200 ml smotany,
- 25 g masla,
- 25 g hladkej múky,
- 2 cibule,
3 mrkvy, - 2 petržleny,
- polovica väčšieho zeleru,
- polovica citróna,
- 2 lyžice sadla,
- 2 lyžice masla,
- 3 lyžice cukru,
3 lyžice octu, - 1 lyžica horčice,
- bobkový list,
- čierne korenie (5 guľôčok),
- nové korenie (5 guľôčok),
- soľ a korenie podľa chuti.
Výborná sviečková omáčka (Autor: www.freepik.com)
Postup prípravy
- Slaninu alebo bôčik nakrájajte na väčšie klátiky v šírke asi jeden centimeter. Pred prípravou mäsa vložte slaninu do mrazničky – stuhne a bude sa lepšie vkladať.
- Mäso očistite, pripravte si tenký nôž a varešku. Do kusu mäsa potom urobte vpich nožom, otvor zväčšite rukoväťou varešky, a potom vložte kúsok slaniny. Snažte sa klátiky rozmiestniť rovnomerne, zaistíte tak vláčnosť mäsa a vytvoríte aj pekný estetický dojem na plátku mäsa.
- Rúru rozpáľte na 180 °C. Medzitým pripravené mäso zviažte povrázkom, aby vznikol rovnomerný valček. Z všetkých strán ho osoľte a okoreňte.
- Očistite a nakrájajte cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler a nakrájajte na približne centimetrové kocôčky.
- V hrnci rozpusťte dve lyžice sadla a dve lyžice masla. Na tuku osmažte mäso, aby chytilo farbu. Potom ho preložte do pekáčika.
- Na vzniknutom výpeku orestujte mrkvu, petržlen a zeler. Akonáhle zozlatnú, pridajte tiež cibuľu a nechajte osmažiť.
- Orestovanú zeleninu zasypte cukrom a nechajte asi minútku karamelizovať. Potom pridajte ocot a nechajte ho vyvariť.
- Potom už len stačí pridať horčicu, podliať vývarom (alebo vodou) a priviesť zmes k varu. Všetko potom vlejte do pekáčika, v ktorom je mäso.
- Do pekáča vložte tiež korenie. Všetko prikryte alobalom či poklicou a dajte piecť. Mäso by malo zmäknúť približne do dvoch hodín. Každú polhodinu otáčajte.<>
- Akonáhle je mäso hotové, vyberte ho z pekáča a vráťte ho odpočívať do chladnúcej rúry – ideálna je teplota okolo 80-100 °C.
- Vyberte korenie a zmes so zeleninou preceďte – oddelí sa tak šťava a zelenina.
- V hrnci si pripravte zápražku – nechajte speniť maslo, pridajte múku a za stáleho miešania orestujte. Pridajte časť šťavy a rozmiešajte. Následne pridajte aj zvyšok šťavy. <>
- Pevnú časť z cedníka prepasírujte a pridajte do hrnca.
- Túto zmes nechajte prevariť približne 20 minút, občas premiešajte.
- Na záver už stačí len dochutiť soľou, šťavou z citróna, prípadne aj cukrom. Potom prilejte smotanu a nechajte krátko povariť.
- Pre servírovanie stačí už len nakrájať mäso na plátky a pridať knedlíky.
Tip!
Na prípravu omáčky nebýva používaná len hovädzia sviečkovica, namiesto toho je obľúbené stehno, prípadne pliecko. Pokiaľ si však omáčku chcete pripraviť ešte rýchlejšie, môžete vyskúšať aj iné mäso – kuracie či hoci králičie.
Tím Zapardrobnych.sk praje dobrú chuť.