Najčastejšie chyby pri grilovaní
Leto je takmer za dverami a s ním prichádza aj čas vonkajších posedení s priateľmi a rodinou. Súčasťou takýchto stretnutí je často aj grilovanie, ktoré je u Slovákov jednou z veľmi obľúbených letných aktivít. Každý rok na slovenských záhradách a balkónoch pribúdajú nové grily, ktoré sa ich noví majitelia učia ovládať tak, aby na nich mohli pripraviť tie najlepšie grilované špeciality.
Nie každý má však prirodzený kuchársky talent a v niektorých prípadoch, aj keď príprave pokrmov na grile venujete veľa úsilia, nemusia niektoré veci dopadnúť tak, ako ste si predstavovali. Je preto dobré ešte predtým, než na gril položíte prvý pokrm na prípravu, vedieť niečo málo o tom, aké sú najčastejšie chyby pri grilovaní a ako sa im úspešne vyhnúť.
Dajte si pozor na teplotu aj plamene
Aby boli pokrmy pripravené na grile dostatočne tepelne spracované a zároveň chutné, je potrebné vedieť vyznať sa v okolnostiach týkajúcich sa teploty grilovania na vašom type grilu. Existuje totiž niekoľko rôznych druhov grilov a tie majú rozdielne teplotné vlastnosti pri ich prevádzke.
Zatiaľ čo elektrické a plynové grily sú pripravené na plné použitie prakticky okamžite po otočení príslušného spínača, pri griloch na drevené uhlie je nutné vždy počkať, aby sa celý gril stihol dostatočne rozpáliť. Ak by ste nepočkali a na gril ihneď po vzplanutí uhlia položili špízy, steaky, zeleninu a iné dobroty, môže sa ľahko stať, že najmä silnejšie kusy mäsa by síce po okrajoch boli chrumkavé a mohli sa zdať hotové, ale vo vnútri by boli stále neprepečené. Preto pri príprave jedla na grile využívajúcom drevené uhlie vždy počkajte zhruba 20 minút, kým sa gril rozohreje na potrebnú teplotu pre bezpečné grilovanie. Aby ste si boli istí, že mäso je dosť prehriate aj zvnútra, je dobrý nápad použiť teplomer na grilovanie.
Grily na drevené uhlie majú aj tú vlastnosť, že z nich šľahajú plamene. To je síce prirodzené, ale jedlo by pri grilovaní nemalo byť takmer neustále v plameňoch. Najmä pokiaľ pripravujete mäso obsahujúce väčšie množstvo tuku, môže tento odkvapkávajúci tuk spôsobovať náhle a silné vzplanutie plameňov. Keď teda viete, že idete na grile pripravovať tučné mäso, položte ho na teflónovú podložku na grilovanie, aby tuk z mäsa neodkvapkával priamo na plamene žeravé pod ním.
Príprava na grilovanie je potrebná
Ešte predtým, než privítate vašu návštevu na grilovanie, mali by ste mať všetky suroviny, náčinie a doplnky prehľadne pripravené tak, aby ste nemuseli počas grilovania nič hľadať alebo pre to neustále odbiehať domov. Pokojne si dostatočne dlho dopredu pripravte nákupný zoznam, na ktorom by nemali okrem potrebných potravín chýbať ani spotrebné veci ako napríklad papierové tácky alebo obrúsky.
Vhodné a správne používané nástroje všetko uľahčia
Aby ste si z grilovania vždy odniesli len ten najlepší zážitok, mali by ste počas neho používať správne vybavenie a dodržiavať základné hygienické postupy. Aby sa vám vyhli zažívacie problémy, dávajte si vždy pozor na to, akým náčiním sa dotýkate surového mäsa. Je potrebné mať dvoje grilovacie kliešte - jedny na manipuláciu so surovým mäsom a druhé na už hotové steaky a ďalšie tepelne opracované pokrmy. Zaistíte tak, že sa na pripravené jedlo nedostanú baktérie zo surového mäsa, ktoré sa na ňom v jeho nespracovanej podobe môžu vyskytovať.
Z hľadiska pohodlia a bezpečnosti pri grilovaní je vhodné mať vlastné grilovacie náčinie, ktoré je prispôsobené priamo na tento účel použitia.
Pri grilovaní sa neponáhľajte
V snahe všetko urýchliť sa často stávajú rôzne nehody. Keď už sa ale rozhodnete grilovať, mali by ste mať na celú akciu dostatok času. V zhone sa totiž môže stať, že by ste sa kvôli svojej neopatrnosti mohli o gril popáliť. Pokiaľ budete ugrilované pokrmy hneď po zložení z grilu servírovať a krájať, pripravujete sa o lepší chuťový zážitok, ktorý by ste inak docielili tým, že by ste všetko nechali zhruba 10 minút po zložení z grilu odpočinúť. Vďaka tomuto postupu sa všetko napríklad v steaku spojí a po nakrojení z neho nebude vytekať toľko tuku.
Gril je potrebné vyčistiť
Dnešné grilovanie ste si užili a už sa tešíte až po náročnom večeri pôjdete spať. Ešte predtým by ste ale mali myslieť na dôkladné vyčistenie grilu, pokiaľ je ešte teplý. Ďalší deň po jeho vychladnutí by totiž čistenie nebolo také jednoduché. Každopádne aj keď pôjdete čistiť gril hneď potom, môže sa niekedy stať, že niektoré nečistoty a mastnota budú na grile a grilovacej mriežke držať tak tvrdo, že nepôjdu odstrániť len za pomoci teplej vody a saponátu. V takom prípade sa oplatí siahnuť po kameni na čistenie grilu, ktorý efektívne z mriežky grilu odstráni silnú mastnotu aj pripáleniny.
Ako naložiť kuracie mäso na grilovanie?
Existuje niekoľko rôznych možností, ako môžete naložiť kuracie mäso pred grilovaním, aby po výslednej tepelnej úprave malo čo možno najlepšiu chuť. Obľúbeným variantom je nakladanie kuracieho mäsa do jogurtu alebo kefíru, pretože enzýmy obsiahnuté v týchto potravinách ľahko rozkladajú proteíny v mäse, čo dopomáha dosiahnutiu lepšej štruktúry na grilovanie.
Každopádne tento spôsob naloženia kuracieho mäsa nie je jediná možná voľba, ktorou sa môžete riadiť. Kuracie mäso bude skvele chutiť aj po naložení do niektorej z grilovacích omáčok, ktoré sú vytvorené špeciálne na tento účel.
Ako vybrať gril?
V súčasnosti je na trhu niekoľko rôznych riešení zariadení na grilovanie. Pre niektorých ľudí tak nemusí byť jednoduché zistiť, ako vybrať gril, ktorý by presne zodpovedal ich požiadavkám a potrebám. Spravidla sa môžete rozhodovať medzi tromi najpopulárnejšími a najpredávanejšími typmi grilov – medzi elektrickým, plynovým a grilom na drevené uhlie. Každý typ grilu má svoje silné a slabé stránky, ktoré by ste mali poznať ešte predtým, než vojdete do obchodu vybrať si nejaký konkrétny kus.
Ako sa pripraviť na grilovanie?
Počas grilovania nie je samotný gril jediným typom vybavenia, ktoré budete potrebovať. Najmä ak máte v pláne grilovať častejšie, pokojne aj niekoľkokrát do roka, je vhodné mať pre túto príležitosť vybavenie, ktoré síce väčšinou nie je nevyhnutné, ale dokáže všetko uľahčiť a urobiť celý proces prípravy jedla na grile oveľa profesionálnejším.
Pokiaľ teda chcete pre svojich hostí to najlepšie, mali by ste mať také grilovacie náčinie, ako je napríklad set na grilovanie v kufríku, grilovacie sieťované vrecká alebo grilovaciu mriežku na ryby. Samozrejmosťou sú aj papierové alebo hliníkové tácky, na ktoré budete môcť servírovať svoje grilované špeciality.
Ako si spestriť grilovanie?
Grilovanie nie je iba o pokrmoch pripravených priamo na grile. Pohodovú atmosféru umocnia kvalitné drinky, ktorými budete môcť špeciality z grilu zapiť. Slovenská klasika je pivo, ale nemusíte ho piť z plechoviek alebo fliaš. Štýlovejším riešením je použiť domáci výčap na pivo, ktorý celej vašej akcii dodá na profesionalite. Ľudia väčšinou grilujú vo večerných hodinách, kedy je príjemné pozorovať mihotajúce sa plamene ohňa. Pokiaľ práve budete grilovať napríklad na elektrickom grile, môžete sa cítiť o túto súčasť správnej grilovacej atmosféry ochudobnení. Aj to však môžete vyriešiť pomocou žiaroviek s imitáciou plameňa.